Hitno vam trebaju dekorativne i mirisne svijeće za vašu večeru sa prijateljima, a nemate vremena za kupovinu? Promuvajte se po kući, pogledajte imate li koju narandžu i brzo napravite mirisne svjećice.

Ovo veoma jednostavnu i sjajnu ideju za vas smo pronašli na Cheryl’s delights blogu.

Sve što vam je potrebno za ove „instant svijeće” su narandže i maslinovo ulje.

Narandže jednostavno prepolovite na pola, ako želite dekorativnije svijeće prepolovite ih koristeći cik-cak tehniku rezanja da dobijete nazubljene krajeve. Kad ste narandže prepolovili izvadite sav mesnati dio iz narandže, pazeći da vam ona bijela peteljka u sredini ostane čitava, jer će vam upravo ona, vjerovali ili ne, poslužiti umjesto fitilja.

Onu polovicu narandže u kojoj se nalazi fitilj napunite maslinovim uljem, toliko da fitilj izviruje iz ulja i to je to. Na donju polovicu narandže možete staviti i onu drugu s tim da dno isiječete u neki zanimljiv oblik i jednostavno zatvorite narandžu, samo pazite da vam gornji otvor bude dovoljno širok da se narandža ne zapali.

Sve što vam preostaje jeste da zapalite vašu svijeću i uživate u mirisu narandže i maslinovog ulja. Sa paljenjem budite strpljivi, biće vam potrebno oko 30-45 sekundi da se fitilj zapali.

Ovakva svijeća može da gori 4-5 sati, bez problema. Još ideja potrežite u članku “Mirisni ukrasi od pomorandžine kore”.

(Lpm)