Koje su vama bile najdraže serije kad ste bili mlađi? Jeste gledali i neke od ovih koje smo mi ovdje navele? Prilično smo sigurne da jeste, jer neke od njih danas već imaju i pomalo kultni status…

Sjećate se Čarobnica, One Tree Hilla, Beverly Hillsa? Sve smo ove serije obožavali kad smo bili tinejdžeri, pa smo se odlučile prisjetiti samo nekih od njih, nekih koje su nama najviše ostale u sjećanju i koje su nam u stvari uvijek bile nekako najdraže. Da, ostalo ih je još mnogo kojih se nismo sjetile ili smo ih se sjetile, ali ih nismo stavile na popis, zato što ne želimo da ovaj popis ima baš 138 različitih serija. Ovako smo izdvojile naših redakcijskih 13, a vi nam u komentarima napišite koje ste vi serije obožavali tokom tinejdžerskih dana i zašto su vam tada bila, ali i zašto su vam i danas drage.

1. My So-Called Life (1994.)

Ovo je klasična serija o svim tinejdžerskim mukama i problemima, ali je snimljena baš u pravo vrijeme i – veliki bonus je – Jared Leto, naravno. Ali znamo da smo bile baš užasno razočarane kad smo shvatile da ova serija ima samo jednu sezonu. Da, samo jednu… Jednu… 🙁

2. Beverly Hills (1990.-2000.)

Dobro, vjerovatno ne postoji osoba koja je trenutno u svojim 20-ima i 30-ima, a nije gledala ovu seriju. I iako nekima sad izgleda kao banalna tinejdžerska drama, tad smo svi buljili u ekrane i čekali što će se dogoditi u novoj epizodi. Sjećamo se da smo je gledale na TV-u na nekom njemačkom programu kad baš i nismo bile tinejdžerice, bilo je to nešto malo ranije za neke od nas, a onda smo kasnije pogledala i onu noviju verziju iz 2008. i u principu je sve bilo isto, samo malo modernije. Ali ovo je ultimativna serija tinejdžerskih godina, barem nama!

3. One Tree Hill (2003. – 2012.)

Nedavno smo naletjele na neki članak s najblesavijim scenama iz One Tree Hilla i serija je, kad sad pogledamo, možda stvarno imala dosta blesavih momenata, ali nam je bila jako draga. I stvarno smo imali štoa gledati u tih silnih devet sezona (svaka čast što su toliko izdržali)… (I btw: Nathan i Haley #couplegoals ❤)

4. Čarobnice (1998. – 2006.)

Sjećamo se da smo ovo nekada gledala svako jutro i svaki vikend i serija nam je tada bila užasno strašna, jer – čarobne moći, borba protiv zla, brrr… A i u to vrijeme smo baš obožavale Buffy, pa nam je ovo bilo nešto najsličnije toj tematici.

5. Buffy – ubica vampira (1997. – 2003.)

Tinejdžerka koja prolazi kroz sve one uobičajene drame vezane za školu, ljubav i slomljena srca, a u slobodno vrijeme radi kao ubica vampira? Svima nam je to bio san… U redu, realno, nije, ali smo ovu seriju svi obožavali gledati. Mi smo je redovno pratile sa svojima kod kuće, sjećamo se da su je tada puštali na nekom našem TV kanalu i bila nam je baš dosta zastrašujuća. I da, još jedna zanimljiva činjenica, Willow nam je uvijek bila nekako draža od Buffy, ali ako nas sada pitate zašto – iskreno, nemamo pojma.

6. Sunset Beach (1997. – 1999.)

Jeste li i vi, kao i mi u redakciji, pomno pratili kako će se dalje razviti život Meg Cummings nakon što je napustila supruga koji ju je prevario i iz Kansasa preselila se u Sunset Beach u Kaliforniju? Pa, vjerovatno jeste, da. Možda radnja nije bila ništa posebnija od radnji ostalih serija slične tematike, ali realno, u određeno smo doba jednostavno trebale malo opuštanja. I više ne smijemo grditi naše bake i mame koje sad gledaju turske serije. Sjetite se samo sebe i ovih serija…

7. O.C. (2003. – 2007.)

Mnogi su ovu seriju voljeli upoređivati sa tada već uveliko popularnim One Tree Hillom, ali priznajemo da nama nikad nije bila baš posebno draga. Nismo čak ni odgledale sve epizode, ali su je ljudi oko nas svejedno obožavali pratiti. Uvijek smo nekako više bile team Tree Hill, ali je bilo glupo ne spomenuti ovu seriju, jer je, barem što se popularnosti tiče, uvijek bila nekako pri vrhu u to vrijeme.

8. Život na sjeveru (1990. – 1995.)

Naša urednica kaže da joj je ovo bila jedna od boljih serija kad je bila tinejdžerka, a i mi je se sjećamo i znamo da sam smo je voljele najviše iz razloga što je radnja bila smještena na Aljasci. Da, znamo da je blesav razlog, ali tada, kao klinkama, taj nam se razlog činio potpuno opravdanim (opet, nekima od nas…), samim time što nam je Aljaska tada izgledala kao savršeno mjesto za život…

9. Dawson’s Creek (1998. – 2003.)

Iako nam je danas vjerovatno prva asocijacija na ovu seriju onaj gif Dawsona kako jeca u suzama (stvarno je smiješno…), ovo je bila još jedna od serija koji moraš pogledati jer je svi gledaju i jer je tada svima bila super.

10. Gilmoreice (2000. – 20007. godina)

Prošle godine, kad je najavljeno da 25. decembra izlazi 90-minutna epizoda koja će nas ponovno vratiti u život Lorelai i Rory, mnogi su bili prilično uzbuđeni. Neke su ovu smo seriju stvarno pobožno pratile, neke malo manje, ali nam je, kad se sve zbroji, uvijek bila nekako dobra. Nekima je bila tragedija kad bi propustile koju epizodu, nekima je to i dalje bila malo manja tragedija, ali smo i dalje složne da smo s Lorelai i Rory prošle mnogo toga – od prvih ljubavi, slomljenih srca, veza roditelja i djece…

11. Gossip Girl (2007. – 2012.)

Tračerica nam je, hands down, kao tinejdžerkama bila jedna od dražih serija i knjiga ikad. I dalje nam je dosta draga, zapravo… Mogle bismo sad satima pisati o tome koliko nas je Serena živcirala i zašto nam je Blair oduvijek bila draža prijateljica (iako je zapravo pomalo zla), koliko smo puta razmišljala kako bi bilo super preseliti u New York City dok smo gledale seriju tada još na DVD-u (da, DVD uređaju, ozbiljne smo, a i 2007. je bila prije 10 godina, pa to samim time i nije toliko čudno…), a onda bismo vam vjervatno pokušale objasniti zašto smo je (dobro, jedna od nas…) prije par godina ponovno odgledale… Ali, svaka od vas koja ju je pogledala vjerovatno nas potpuno razumije i ne treba joj previše objašnjenja. A ako je još niste pogledale, pogledajte. I pročitajte knjigu!

12. Sabrina, mala vještica (1996. – 2003.)

Tinejdžerka koja ubija vampire, a onda još i tinejdžerka Sabrina, vještica sa svojom super mačkom koja govori? Da, baš su nam tad znali srušiti snove o tome da će i naši tinejdžerski životi postati toliko genijalni i uzbudljivi…

13. Na sedmom nebu (1996. – 2007.)

Ova je serija prikazivana gotovo punih deset godina, a nama je bila najdraža da je gledamo kod kuće s našima, za vikend… Jedno su je vrijeme prikazivali na nekom našem programu, a onda su je ukinuli pa smo se svi prebacili na gledanje novih životnih pobjeda i poraza porodice Camden na slovenskom Pop TV-u.