U glavnome gradu Srpske sutra će se u Banskom dvoru po drugi put održati modna revija pod nazivom “Baš po mjeri”. Riječ je o reviji na kojoj će nam se predstaviti 18 sugrađanki sa različitim vrstama invaliditeta, a sa ciljem podizanja svijesti o jedinstvenoj ljepoti, ljepoti različitosti. Ova ideja je realizovana još prošle godine, u saradnji sa, između ostalih, doktorkom Snežanom Kutlešić-Stević, specijalistom pulmologije i baromedicine, koja je zaposlena  u ZFMR “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluci. Da, večeras govorimo o ovoj Banjalučanki, svestranoj dami, koja svojim djelovanjem utiče na poboljšanje zdravstvene svijesti i društva u cjelini.

Biti novinar znači i suštinski umjeti sažeti određenu priču, ali kada smo upoznale doktorku Kutlešić-Stević, shvatile smo da je nezahvalno da  sve ono što ona predstavlja prožmemo u nekoliko redova. Na samom početku razgovora, osvrnule smo se na najavljeni, gorepomenuti događaj, gdje će nam se 18 dama predstaviti u raznovrsnim kreacijama. Njihov drugi izlazak, kako saznajemo od naše sagovornice, biće potpuno iznenađenje, jer će one biti u vjenčanicama “Hera”, u pratnji muškaraca, osoba iz javnog života, ali i muškaraca OSI. 

– Modna revija je nešto što je bilo dugo u meni. Prvu modnu reviju osoba sa invaliditetom vidjela sam u Milanu i poželjela sam da istu uradim u Banjaluci. Uspjela sam u tome prošle godine i veoma sam srećna što smo pokazali tada ljepotu različitosti. Muzej je bio mali za sve koji su željeli da budu sa nama. Zbog toga, ove godine smo se odlučili za Banski dvor, a novost je što je revija dobila ime “Baš po mjeri” i tako će se ubuduće i nazivati. Ove žene su posebne i baš za njih je, baš po mjeri, kreacije šila Slađana Grujić. Ona je mlada avangardna umjetmica iz Banjaluke. Ponosna sam na nju, jer je prva u BiH koja je kreirala za 18 žena OSI, sa oduševljenjem je dr Kutlešić-Stević podijelila detalje sutrašnje modne revije. 

Prošlogodišnja revija…

Njen cilj je da, kako kaže, njena “modna” ideja živi, jer se na taj način može pokazati šta sve, kao društvena zajednica, možemo učiniti za osobe sa invaliditetom. Dr Kutlešić-Stević zdravljem se bavi dvadesetjednu godinu, odnosno, od kada je završila Medicinski fakultet. Njen rad je posebno istaknut kroz posvećenost OSI, u posljednjih deset godina, koliko je zaposlena u ZFMR “Dr Miroslav Zotović”. 

-Počela sam da živim sa njima i shvatila sam da ima mnogo stvari koje se trebaju učiniti za njih. Počela sam sa idejom o terapeutskom ronjenju i dobila sam veliku podršku RK BUK. Ronjenje je odlično, ne samo kao sport, već smanjuje spazam u mišićima, a OSI veći dio dana provode u kolicima. Ronjenje je lijek za njih. Prve dvije žene koje su OSI i u kolicima su Marija Bilčar i Sanja Jokić. Ponosna sam na njih. One su pokazale da mogu više i da je ronjenje sjajan sport za njih. Plan je da sa Udruženjem paraplegičara proširujemo aktivnosti, kazala nam je Kutlešić-Stević osvrnuvši se na terapeutsko ronjenje koje je prošle godine prvi put realizovano u BiH.

Terapeutsko ronjenje…

Problematikom, koja se ogleda u društvenoj marginalizaciji OSI, bavi se i kao odbornik Skupštine Grada, u posljednjih godinu dana. To ju je i potaknulo da se politički angažuje, ali i iz velike ljubavi prema Gradu i želji da doprinese njegovom razvoju. Često diskutuje o problemima osoba sa invaliditetom, od njihovog kretanja, nepristupačnosti u javnim objektima, pravu na školovanje i personalnoj asistenciji.

Na visini zadatka…

Medicina je njena ljubav. Može se reći da se davno, još od malena, moglo pretpostaviti šta će biti njena profesionalna grana, jer – njena potreba da pomaže drugima satkana je u njoj samoj. Pulmologiju je, vremenom, kroz školovanje, zavoljela, a sa baromedicinom, odnosno hiperbaričnom medicinom, susrela se nenadano. O njoj ništa nije znala, jer je, kako kaže, nisu učili na fakultetu. Riječ je o relativno novoj grani medicine i srećna je što ju je specijalizirala, jer na nivou BiH, uključujući dr Kutlešić-Stević, postoje dvije osobe koje su specijalisti baromedicine. To je, kaže, velika čast i odgovornost!

Pri tome, često putuje van granica naše zemlje, sa težnjom da nadogradi i obogati medicinsko znanje. Tako je u avgustu mjesecu ove godine, zajedno sa koleginicom, doktorkom Aleksandrom Aleksić prisustvovala prestižnom seminaru u Kini, koji se bavio primjenom najnovijih tehnoloških dostignuća i savremenim metodama liječenja.

-Kina je sjajna zemlja. Potpuno drugačija od svega što sam vidjela u Evropi. Oni se mnogo bave tradicionalnom medicinom i zaista su lideri kada su u pitanju sve vrste alternativne medicine. Ja se bavim klasičnom medicinom i išla sam na edukaciju iz novih medicinskih tehnologija. Oni su aparatima i dijagnostikom otišli veoma daleko i zaista sam za mjesec dana mnogo vidjela. Moram reći da se naši ljekari uvijek dobro uklapaju u svim svjetskim medicinskim kretanjima. Naravno, nama u RS i u BiH nedostaju dijagnostičke procedure, a moje iskustvo u Kini je sjajno i sigurna sam da će značiti u mojoj daljoj karijeri, ističe Kutlešić-Stević.

“Odlazak ne podržavam, jer šta će se desiti sa našom zemljom?! Naravno, shvatam i nezadovoljstvo mladih. Trebamo se angažovati da se stvore uslovi za zapošljavanje i napredovanje mladih, prije svega, školovanje doedukacija. Moramo pokušati zadržati “pamet” u našim gradovima. Ja sam dolazila često i dobijala sam razne ponude, ali ljubav prema mome gradu je pobijedila, kao i želja da moja djeca odrastaju u Republici Srpskoj.”

Uvijek elegantna…

Borba za ravnopravnost polova uticala je na stvaranje modernog društva u kojem žena, uz insistiranje i medija, “mora!” da bude savršena: Savršena majka, savršena supruga, domaćica, profesionalno i obrazovno dokazana i, naposlijetku, svakodnevno odmorna, nasmijana i fizički na oko dopadljiva. Neko bi rekao “sve se može, kada se hoće”, ali je to, priznaćete, fizički neostvarivo. U tome je saglasna i ambiciozna doktorka Kutlešić-Stević, koja priznaje da su joj često 24 časa nedovoljna da uradi sve što treba i naumi.

-Osim svih poslova, odlazim i u Dom zdravlja Drvar, gdje pregledam bolesne i stare osobe. Mnogo vremena provodim i sa djecom autističnog spektra. Njima sam kao majka, tetka, ljekar i uživam u svakom njihovom pomaku i uspjehu. To me ispunjava i sa njima nikada nisam umorna. Nedostaje mi da imam više fizičkih aktivnosti. Bavim se sportom, ali nedovoljno. Sve manje vremena imam za sebe i neka “mala, ženska zadovoljstva”, iskrena je naša sagovornica.

Srećna je kroz sve svoje aktivnosti…

I kada u obzir uzmete sve njene aktivnosti, možda biste pomislili da je ona aktivistkinja u feminističkom pokretu. Ona je, kaže, vaspitana tradicionalno. Podržava prava žena i vjeruje da mi, žene, možemo mnogo više nego muškarci, jer smo – radne, organizovanije, disciplinovanije, odgovornije i dosljednije. Ali, tvrdi – svijet bez muškaraca ne bi valjao.

-Smatram da su novi trendovi donijeli mnogo razvoda i pad nataliteta. To me brine i želim da se to promijeni. Sve više žena se odlučuje da ne stupa u bračnu zajednicu i da ne rađa djecu. Podržavam te žene, ali postavlja se pitanje “kako dalje?!”. Ja svaki slobodan trenutak provodim sa porodicom i prijateljima. Bitna je organizacija i za sada solidno funkcionišem.

Porodica je najveće bogatstvo…

Majka sam dva sina. Jednog od deset godina koji je sportista i starijeg, od 18 godina, koji završava Gimnaziju i sprema se za Pravni fakultet. Obojica su dobri dječaci, a mene ne doživljavaju kao javnu ličnost. Imam i sestričinu koja ima 15 godina koju doživljavam kao ćerku. Ja sam samo njihova majka i naravno, srećni su kada sam s njima. Takođe, imaju izraženu socijalnu crtu, vole se družiti i pomagati drugima. Imam podršku porodice u svemu što radim, a prvenstveno roditelja. Oni su dali veliki doprinos mom školovanju, a i podršci kao “baka-deda servis”. Bez zdrave porodice nema napretka, zaključuje dr Kutlešić-Stević.

Sve je spremno za sutrašnju modnu reviju…

Za društveni prosperitet neophodno je da prvenstveno zagrlimo naše najbliže, da zajedničkim snagama strijemimo ka boljem, ka ljepšem. Put ka tome počiva na malim, utabanim koracima. Potrebno je da sami stvaramo ljepše okruženje. To ćemo dijelom postići i time ako sutra podržite reviju “Baš po mjeri” koja će se, podsjećamo održati u Kulturnom centru Banski dvor sa početkom u 20 časova. Ulaz je slobodan.