Gradonačelnik Igor Radojičić obišao je danas novozasađene tulipane sorte „Banja Luka“ koji su procvjetali u parku kod spomenika banu Milosavljeviću.

Proljeće uvijek donese puno cvijeća i parkovi procvjetaju, a i tulipani koji imaju zaštićen naziv „Banja Luka“ ponovo su procvjetali u našem gradu- rekao je gradonačelnik Radojičić.

On je podsjetio da je Banja Luka poznata po zelenlu i parkovima i da Gradska uprava želi unijeti svježinu i obogatiti sadržaj zelenila u šta se ova sorta tulipana savršeno uklopila.

Tulipan „Banja Luka“ ima  crveno – žutu boju i vrlo je dekorativan, a posađen je jesenas u ovom parku i u Parku Petar Kočić.

Kako je objasnio načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar ovu sortu je razvio Petar Đurić, nekadašnji rukovodioc u „Cvjećaru“, još sedamdesetih godina prošlog vijeka, a kompanija koja se bavi uzgojem cvijeća u Holandiji je i danas  prodaje u Evropi i Americi pod nazivom tulipan „Banja Luka“.

– Od ovog proljeća on ponovo cvjeta i u Banjoj Luci, a nadamo se da će i naši sugrađani početi da ga koriste u svojim cvjetnjacima – istakao je Bilčar.