Prevoznici u Republici Srpskoj traže da cijena goriva bude niža za najmanje 0,30 KM. Naš zahtjev razmatraće danas ministri na sjednici Vlade RS, kaže za Srpska.info predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport, Nikola Grbić.

On kaže da je u utorak bio na sastanku sa ministrom trgovine RS, Predragom Gluhakovićem, kojem je predočio problematiku prevoznika. Dodaje da su prevoznici usaglasili zahtjeve za današnju sjednicu Vlade RS na kojoj treba da bude razmatrane informacija o cjeni goriva i eventualna intervencija.

Međutim, kako saznajemo, Vlada RS nema zakonski mogućnost da utiče direktno na cijenu goriva koja se formira na slobodnom tržištu. Jedino može da privoli naftne distributere da smanje maržu i tako pojeftine gorivo.

– Međutim, mi tražimo da vlade pokrenu inicijativu kod Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH da se u proceduru upute izmjene Zakona o akcizama, odnosno smanjenje akciza u cilju pojeftinjenja goriva – navodi Grbić.

Dodaje da je njihov zahtjev i da se stranim prevoznicima koji voze korz BiH plaćaju vinjete, a da se zauzvrat smanji opterećenje domaćim prevoznicima za putarine koje plaćaju prilikom registracije teretnih vozila.

– I mi plaćamo te vinjete u svakoj državi na čiji drum kročimo. Osim toga, putarine prilikom registracije vozila veće su u RS nego u FBiH – navodi Grbić.

Od Vlade RS traže da se prevoznicima koji imaju isključivo prevozničku djelatnost vraća 70 evra na svakih potrošenih 1.000 litara goriva, “kao što je to slučaj u regionu”.

Vozači širom BiH blokiraju saobraćaj na sat vremena, od 17 do 18 časova, protestujući zbog skupog goriva. Pokretač ove akcije su prevoznici koji najavljuju blokade dok gorivo ne pojeftini.

Blokade su već dale prve rezulate, pa je tako najavljeno da će na pumpama u Federaciji BiH gorivo biti jeftinije za pet do deset pfeninga.

Istovremeno, premijerka RS, Željka Cvijanović, najavila je za danas da će se Vlada izjasniti o cijenama goriva i eventulano intervenisati.

Cvijanovićeva je naglasila da u određenim situacijama postoji prostor da se interveniše bez obzira na otvoreno tržište i pravila tržišne ekonomije.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara, Mirko Šarović, tvrdi da postoji mogućnost da entietske vlade ograniče cijene nafte i naftnih derivata.

– Iz najava u proteklih dan-dva vidimo da je to moguće. To je pokazatelj da se može uticati na cijenu nafte i naftnih derivata. Sigurno da postoje rezerve za smanjenje cijena goriva. Koliko će to da bude ne znam, ali u svakom slučaju mislim da je to dobar početak – izjavio je Šarović.

On kaže da su akcize djelimično uticale na povećanje cijene goriva, a da je to povećanje došlo u najgorem mogućem momentu kada su “divljale” cijene nafte na evropskom tržištu, što je ključni element koji utiče na formiranje cijene.

Prema njegovim riječima, ozbiljno je pitanje i stvar inspekcijskih organa da li postoje karteli i udruženja koja se dogovaraju o cijeni goriva i visini marže.

– Najsimptomatičnije i ono što pada u oči jeste da prilikom svakog povećanja cijene goriva imamo dogovaranje naftnog sektora i njihovih predstavnika o visini cijene goriva, što asocira da postoji neka vrsta dogovora. Vrijedi to ispitati – smatra Šarović.

Sa 1,60 na 2,31 KM

Parlament BiH je u decembru prošle godine iz petog pokušaja donio set zakona o akcizama na naftne derivate i time građane dodatno opteretili, jer su akcize na gorivo povećane za 0,18 KM po litru sa PDV.

Cijene goriva su usklađene sa akcizama 1. februara, koje su do tada bile nešto više od 1,60 KM. Poslije toga gorivo je poskupilo tri puta i to zbog rasta cijena na svjetskom tržištu i trentuno košta 2,31 KM.

Izvor: srpskainfo