Kultni tekst Ive Brešana “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, u režiji i adaptaciji Nikole – Kolje Pejakovića, ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske, na Velikoj sceni ove kuće, pretpremijerno će izvesti večeras s početkom u 20 časova, dok je premijera zakazana za sutra u istom terminu.

“Čini mi se da je, nakon sloma socijalističkog sistema i nestanka same države Jugoslavije, ponovo došlo ono vrijeme kada je Brešanov Hamlet postao idealan tekst za postavljanje na scenu. Nakon Drugog svjetskog rata, 1945. godine, kada su polupismene horde seljaka i proletera u nastajanju zgrabile rukovodeća mjesta i funkcije u novoj državi, stvoreni su, kao u nekom hemijskom eksperimentu, idealni uslovi za nastajanje ove priče, priče koju priča Ivo Brešan, jedan od najboljih i najdarovitijih komediografa na Balkanu”, riječi su reditelja Kolje Pejakovića.

On dodaje da smo čekali do sljedećeg rata i njegovog kraja, 1995. godine, kada su opet, slomom jednog sistema, stvoreni isti uslovi, opet su se grupe gologuzana i primitivaca uhvatile u političko kolo i zauzele ministarstva i osvojile vlast. Brešanov tekst je opet, ističe Kolja, dobio svoje vrijeme i u ovom trenutku, po njegovim riječima, ne postoji ništa aktuelnije.

“Politika je kurva, a političari svodnici koje istorija zaboravlja. Zato je važno da pisci i pjesnici ostave svoja svjedočanstva o ovom vremenu, da bi ga kasnije generacije mogle shvatiti i dešifrovati. Ova priča o mentalitetu i nakaradnoj filozofiji života – u se, na se i poda se, potrebna je i Banjaluci i Beogradu i Beogradu i Zagrebu i dalje”, oštar je Pejaković, koji je uloge u ovom komadu povjerio Željku Erkiću, Željku Stjepanoviću, Ljubiši Savanoviću, Aleksandru Stojkoviću, Vladimiru Đorđeviću, Slađani Zrnić, Nataši Perić i Danilu Kerkezu.

Iščekujući pretpremijerno i premijerno izvođenje komada, glumica Slađana Zrnić je kazala za “Nezavisne” kako joj je zadovoljstvo jer igra kultni Brešanov tekst i jer drugi ili treći put sarađuje s Koljom Pejakovićem.

“S Koljom nema problema, možete biti sigurni da ćete nešto napraviti od onoga što vam se ponudi i generalno veoma sam zadovoljna kako je adaptirana predstava, kako smo je prenijeli u današnje vrijeme. Meni se sviđa taj opori duh koji Mrduša Donja ima i kako se Hamlet u njoj snalazi, tako da ljubitelji pozorišta mogu da očekuju jednu urnebesnu, oporu i pametnu predstavu. Na njima je da dođu, da uživaju i da saberu utiske”, poručila je Zrnićeva publici, ističući kako reditelj predstave odlično poznaje naš mentalitet sa jedne strane, a sa druge i glumcima ostavlja otvorenu mogućnost da učestvuju u kreiranju predstave na osnovu ličnih iskustava.

To je jedan, dodaje ona, veoma dobar spoj reditelja i ansambla.

“Predstava će se podjednako bazirati i na komediji i na kritici zato što su vremena takva. Prosto danas ništa ‘lajt’ ne može da zadovolji ni umjetnika, a kamoli publiku, tako da ova predstava ima sve, a ono što takođe hoću da naglasim jeste muzika našeg Petra Bilbije, koja je zaista pomogla nama glumcima da još bolje uđemo u sadržaj”, navela je Zrnićeva.

Ono što je zanimljivo za Brešanov tekst, koji je praizvedbu imao davne 1971. godine, jeste da na daskama Narodnog pozorišta u Banjaluci ovo neće biti njegovo prvo izvođenje. Dramski komad pod nazivom “Hamlet iz Mrduše” u Narodnom pozorištu Bosanske Krajine premijerno je izveden 14. septembra 1984. godine.

Izvor: nezavisne novine