Pogledajte kako da olakšate sebi korišćenje pumpice za izmlazavanje mlijeka.

Mnoge mame koriste pumpicu ukoliko imaju previše mlijeka ili žele da ga sačuvaju za one trenutke kada nisu pored bebe. Postoje situacije kada beba iz nekog razloga ne može da sisa, ali bi bilo dobro da pije vaše mlijeko. Iz svih ovih razloga pumpicu za izmlazavanje mnoge mame koriste.

Koliko mlijeka će dobiti mama nakon izmlazavanja zavisi od mnogo stvari, zato nemojte da se opterećujete i razmišljate. Potrebno je malo vremena da se vaše tijelo navikne na stvaranje mlijeka bez bebine pomoći.

Kako možete da olakšate sebi?

  • Zauzmite udoban položaj i opustite se. Na refleks otpuštanja mlijeka mnogo utiče stres, anksioznost, briga, pa čak i žurba. Zato je važno da se opustite i umirite. Pustite neku laganu muziku koja će vas opustiti.
  • Masirajte grudi prije i poslije izmlazavanja. Ovo će vam pomoći da mnogo lakše ispumpate mlijeko.
  • Držite uz sebe nešto što podsjeća na bebu. To može biti slika, snimak na telefonu, ali i neko bebino ćebence ili odjeća.
  • Postavite pumpicu pravilno preko grudi. Važno je da plastičnim dijelom pokrijete cijelu bradavicu i areolu. Ako ne postavite pravilno, postoji mogućnost da osjećate neprijatnost, ali i da ometate izmlazavanje.
  • Podesite brzinu kako vama najviše odgovara,ako koristite električnu pumpicu. Ovo će spriječiti neudobnost i neprijatnost.

Održavanje pumpice je takođe veoma važno, a potrebno je da je dobro sterilišete. Potrebno je da korstite vruću vodu, da je ispirate, nikako ne spuštate u sudoperu niti poslije dodirujete prljavim rukama.