Kad ljubavi i slozi dođe kraj, pa supružnici odluče da stave tačku na zajednički život, ulogu ne igra ni to koliko je njihov brak trajao, odnosno, koliko su jedno sa drugim vremena proveli.

Tako, nije rijetkost da se u brakorazvodne parnice upuštaju bračni drugovi koji su pod istim krovom živjeli i po pola decenije.

To potvrđuje i zvanična statistika, prema kojoj je najduži brak koji je okončan pretprošle godine, trajao čak 51 godinu.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je, u trenutku razvoda, muž imao 75, a žena 68 godina.

U pomenutoj godini, okončan je i brak koji je trajao tačno pola vijeka.

– Mladoženja je bio star 73, a nevjesta 72 godine. Treći najduži brak koji je okončan u 2020, trajao je 49 godina, suprug je bio star 73, a supruga 69 godina – rekli su za Srpskainfo u ovom zavodu.

Sociolozi objašnjavaju da ljude u ovim godinama ponekad shrva osjećaj izgubljenosti, odnosno kulminira frustracija zbog nezadovoljstva dotadašnjim životom.

Dešava se da supružnici, praktično, od početka braka nisu bili jedno za drugo, ali su iz nekih praktičnih razloga ostajali u zajednici. Vremenom to neslaganje preraste u nepodnošenje, pa odlučuju da se raziđu, ističu sociolozi.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je najkraći brak koji je u pretprošloj godini završio razvodom, potrajao tek tri mjeseca i jedan dan.

Tačku na zajednički život stavili su vremešni mladoženja od 81, te nevjesta koja je u trenutku razvoda imala 67 godina.

Druga dva najkraća braka trajala su nepunih pola godine. U prvom slučaju, mladoženja je bio star 49, a nevjesta 50 godina, dok je u drugom suprug imao 35, a supruga 29 godina.

(srpskainfo)