Sok od aloje vere i šimšira odlično djeluje na nažuljana područja, crveni luk ima isti efekat, a on liječi i ubode insekata.

Ukoliko je vaša koža stopala osjetljiva ili nosite tijesnu i neudobnu obuću, pa zbog toga imate probleme sa žuljevima, na pravom ste mjestu!

Postoje namirnice koje vam na vrlo jednostavan način mogu pomoći da riješite ovaj problem, a što je najvažnije, lako su dostupne i vrlo efektne!

1. Aloje vera

Iako u današnje vrijeme mnogo proizvoda sadrži ekstrakte aloje vere, biljka u prirodnom obliku je ipak najbolji lijek. Presjecite list aloje vere i sokom namažite žulj. Bol bi trebalo da umine u vrlo kratkom roku.

2. Kantarion

Ulje gospine trave poznato je po svom protivupalnom dejstvu, a možete ga napraviti kod kuće ili kupiti u apoteci. Kantarion smiruje područje pod upalom i podstiče zarastanje tkiva, pa je vrlo efikasno u otklanjanju žuljeva.

3. Šimšir

Ako se stanje žuljeva pogoršalo i područje se inficiralo, odličan efekat možete postići pomoću šimšira. Upotreba je vrlo jednostavna: malu količinu šimširovog soka stavite na nažuljano mjesto.

4. Crveni luk

Ne samo što ponosno nosi titulu namirnice koja se ne može izostaviti u jelima i koja daje hrani odličan ukus, luk ima i jaka antibakterijska svojstva. Potrebno je da žuljeve dobro namažete polovinom glavice luka ili da komadić luka stavite na problematično mjesto, uvijete zavojem i ostavite da djeluje preko noći. Osim žuljeva, crvenim lukom se na isti način može liječiti i ubod insekata.

5. Bijeli luk

Bijeli luk posjeduje mnoštvo pozitivnih dejstava na zdravlje organizma, a jednako je efikasan i u otklanjanju bradavica i žuljeva. Utrljate čen bijelog luka na oštećeno područje tri ili četiri puta dnevno, sve dok se koža potpuno ne zaliječi.

6. Vazelin

Vazelin je jedan od najboljih melema za kožu. Ukoliko imate žuljeve, prije spavanja ih namažite vazelinom, koji će vrlo brzo pomoći zacjeljivanju kože.

7. Čuvarkuća

Sok iz listova čuvarkuće sadrži brojna antibakterijska svojstva, pa se zbog toga može koristiti i kod liječenje žuljeva. Najbolje od svega jeste to što melem od čuvarkuće možete napraviti i kod kuće:

Dva ili tri lista čuvarkuće sameljite i stavite na gazu, gazu na posudu, pa ćete dobiti sok ove biljke. Pomješajte dobijenu tečnost sa istom količinom bademovog ulja i namažite na nažuljano mjesto da djeluje nekoliko minuta, zalijepite flaster i ponovite postupak tri noći uzastopno.

Izvor: stil.kurir-info.rs