Svi mi želimo biserno bijele zube i savršen osmijeh, ali nije to uvijek lako postići. Međutim, sa ovim tretmanima moći ćete da izbijelite zube sasvim jednostavno i lako.

Sve što jedemo i pijemo utiče, naravno, na boju zuba. Na hranu trebamo paziti ne samo zbog zdravlja nego i izbog zubne cakline. Tu mislimo svakako na to da izbjegavate gazirane sokove, šećere, bombone, …

Zube možete izbijeliti i raznim tretmanima kod zubara, ali to može biti poskupo, a i utiče na strukturu zuba i na samu gleđ. Zato je uvijek bolje potražiti pomoć iz prirode i iz kuhinjskog ormarića.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-close-up-baking-soda-spoon-against-background-glass-water-wooden-table-bicarbonate-image36913738Tretmani sa sodom bikarbonom

Soda bikarbona lako skida mrljice sa zuba, čini ih sjajnijima i zdravijima. Uz to, ima moć da spriječi karijes. Ipak, kako ima “piling dejstvo”, može biti teška za desni, mogla bi ih oštetiti ako je često koristite. Zato svedite ovaj tretman na jednom ili dva puta sedmično, nikako svaki dan.

Stavite malo sode bikarbone na vlažnu četkicu za zube i trljajte ih kružnim pokretima nježno. Poslije operite zube običnom pastom. Istrljajte svaki zub, ali ne budite pregrubi i pazite na desni.

Menta

Menta se nalazi u većini pasta za zube i to i ne čudi jer je poznato da je od davnina korišćena za izbjeljivanje zuba. Pomiješajte 100 ml vode sa 3 kapi eteričnog ulja mente da biste dobili sredstvo za ispiranje usta. Za najbolje rezultate ispirajte usta ovom mješavinom dva puta na dan.

Limun

Limunov sok je savršen za izbjeljivanje zuba i ne samo to, već je odličan i za probleme sa nateklim i upaljenim desnima. Pomiješajte svježe iscjeđeni sok iz jednog limuna sa 250 ml vode i ispirajte usta sa tom mješavinom. Tretman ponavljajte svakodnevno i brzo ćete čistiti, ali i izbijeliti zube.

limun u zubima

Jabukovo sirće

Da spada među prirodne lijekove i najzdravije napitke već su se mnogi uvjerili. Odlično je i za kosu, lice, ali i detoks organizma i mršavljenje. Međutim, malo je poznato da jabukovo sirće može da ukloni i mrlje sa zuba i da vam da blistav osmijeh. Potrebno je da pomiješate jabukovo sirće sa malo vode i koristite mješavinu kao vodicu za ispiranje usta. Možete ga koristiti i umjesto paste za zube. Samo ga stavite nerazrijeđenog na četkicu i trljajte par minuta zube.

listovi zalfije

Žalfija

Kao i menta listovi žalfije su čest sastojak, posebno, biljnih pasta za zube. Međutim, ako gajite žalfiju ili imate sušene listove možete ih upotrebiti da izbijelite zube. Postoji više načina.

Možete jestostavno trljati zube svježim listovim žalfije, samljeti suve listove u prah i taj prah koristiti kao običnu pastu za zube.

Vodicu za usta pripremate tako što pomiješate 2 kašičice listova žalfije i šolju vode. Sa ovim možete ispirati usta često – koliko god je potrebno.

Šta kažete? Da li ste spremni da isprobate ove metode? Da li ste već možda neke isprobali?

Izvor: lifepressmagazin.com