Kako ukloniti strije na nogama i celulit sa butina, stomaka i zadnjice su neka od pitanja koja postavljamo sebi kada je riječ o njezi tijela. Uklanjanje strija je sve samo ne jednostavan poduhvat i vjerujte da nema instant brzih rješenja. Ipak, u ovom članku daćemo vam neke osnovne smjernice kako da ublažite pomenute tegobe uz pomoć kvalitetnih biljnih preparata.

ZAŠTO NASTAJU STRIJE?

Strije na nogama možemo dobiti u bilo kom životnom dobu od puberteta pa sve do starosti i niko nije pošteđen. Naravno, ovaj estetski problem najviše nervoze donosi nešto mlađoj ženskoj populaciji, mladim majkama ali i osobama srednjih godina.

Strije kod muškaraca takođe nisu novost, ali ih prati znatno manje stresa.

Glavni uzročnik za nastanak strija jeste nagla promjena tjelesne težine, česta variranja iste ,kao i nagli i ubrzan rast (u pubertetu). Jednostavno rečeno, na njih niko nije imun. Brzo širenje kože uslijed debljanja prate pomenute promjene na koži koje se javljaju u vidu pukotina različite boje.

Njihova boja varira od ljubičaste pa sve do nešto svjetlije nijanse kakva je i sama koža. Upravo je gojaznost u predjelu stomaka, butina i zadnjice glavni preduslov za nastanak sitnih pukotina na koži. Strije u trudnoći su veoma česte i donekle je za njih zaslužan i hormon glukokortid, kao i pomenuto naglo širenje kože.

Ono što je ipak, rekli bismo olakšavajuća okolnost, to je činjenica da osim što strije na stomaku (zadnjici, rukama, nogama) ružno izgledaju, one ne uzrokuju ozbiljnije zdravstvene tegobe i probleme .

KAKO NAPRAVITI KREMU PROTIV STRIJA

U pitanju je odličan melem koji možete napraviti kod vaše kuće.

Potrebno je :

  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • 1/4 šolje gela od aloje vere
  • 4 kapsule E vitamina
  • 2 kapsule vitamina A
  • malo ulja po izboru (lavanda, kamilica, avokado)

Sve sastojke kao i sadržaj kapsula izručite u blender i dobro izmiksajte. Posudu odložite i čuvajte u frižideru da se melem stegne. Nanosite kremu dva puta dnevno na problematična i kritična područja.

ALOE VERA GEL ZA STRIJE

U alojinu ljekovitost uvjerili smo se više puta i na našoj stranici i ona stvarno zaslužuje da nosi epitet kraljica ljekovitog bilja. Kada su u pitanju strije na nogama i stomaku, postiže zapažene rezultate. Ona obnavlja elastičnost kože i popunjava štetu i tragove koje crveni ožiljci prave. Tretiranje strija sa alojinim gelom obavezno radite nakon tuširanja i to svakodnevno. Aloja će vam fenomenalno hidrirati kožu i pomoći će da se oporavi od oštećenja i učiniće je sjajnom i zdravom.

Izvor: zanimljivekreacije.com