Razgovarali smo sa Mirnom Savić-Banjac. Majkom, suprugom, profesionalno ostvarenom mladom ženom. Specifična je i po tome što je uplivala u politički svijet, svijet muškaraca. 

 Ne mogu reći da je bavljenje politikom loše uticalo na moj porodični život. Veoma je važno sa bračnim drugom odmah na početku dogovoriti životne ciljeve: karijera, djeca, šta jedno od drugog očekuju, kako zamišljaju budućnost, itd. Naravno da život za nas često ima potpuno drugačije planove nego što smo to zamišljali i nema nikakvih garancija da će nečiji porodični život biti srećan ili ne, ali kao i sa svim drugim stvarima-važno je dati sve od sebe, a prihvatati ono na šta ne možemo uticati – iskrena je bila naša sagovornica. 

mirna
Uprkos mrogobrojnim obavezama, izdvojila je vrijeme za nas, za nekoliko fotografija…

Rekli biste, naizgled “kako lako to njoj ide, život joj kao mirna rijeka teče”. Odmah biste se zapitali “a šta je problem sa mnom, jer i ja toliko obaveza imam i jednostavno ništa ne stižem”. Ali, i Mirna je jedna sasvim obična žena, satkana od emocija, koja je pronalazila svoje puteve sreće i samozadovoljstva. Ona je još jedna žena u nizu preopterećena obavezama koje priznaje loše utiču na nju u smislu da u tim periodima “zgusnutih” poslovnih aktivnosti nema vremena za odmor, vremena za porodicu što joj veoma smeta.

– Moj društveni život mnogo trpi zbog obaveza. Interesantno je reći da, iako moderni načini komunikacija kao što su društvene mreže ili popularne aplikacije za dopisivanje važe za krivca broj 1 što se tiče otuđivanja ljudi, meni zaista pomažu da u vremenu kada je sve manje prostora za druženje „uživo“ ostanem bliska sa dragim ljudima i da znam šta se dešava u njihovim životima. Ako imam slobodan dan nakon stresnog perioda, najbolje se odmorim ako ostanem kod kuće.

Opušta me to da ne moram naviti sat, da ne moram staviti šminku, da mogu dan provesti u kućnoj garderobi, da ne moram nekoliko puta u toku dana izaći iz kuće i opet se vratiti, pa sve ispočetka. Opušta me, iako nije popularno reći to, gledanje televizije, zaista uživam ako imam vremena za druženje sa daljinskim upravljačem, uživam i u čitanju i imam bliske prijateljice s kojima uvijek razmjenjujem zanimljiva štiva koja smo upravo otkrile. Ako sam dva dana provela kući i nigdje nisam morala ići, dan ću rado provesti u prirodi sa nekoliko prijatelja ili porodicom, uživam i kada imam vremena da ne gledam na sat i mogu sjediti u nekom od banjalučkih kafića-takođe ne tako popularna aktivnost, ali dajem iskrene odgovore-uživam u igranju karata sa prijateljima, odlascima u pozorište ili na koncert, a suprug i ja uživamo i u povremenim noćnim izlascima, iako su sada izuzetno rijetki, jer smo postali roditelji.

Ona je uvijek gledala “svoja posla”, pa zato danas ima za čime da se osvrne. Nisu je tangirale predrasude da žena nema šta da traži u politici, energiju je usmjeravala u drugom pravcu. Kazala nam je da se većina stavova nosi iz porodice, a ona je odrasla u zdravoj porodici. U kojoj  nije bilo važno da li si muškarac ili žena, da li si jedne ili druge nacije, ili čak rase… Zato, ova mlada dama se ne osjeća inferiorno u odnosu na muškarce. A zašto bi? 

– Politika je posao kao i svaki drugi i mislim da to što se sama na bilo kojem poslovnom zadatku postavim tako da sam ravnopravna sa muškarcima, onima koji misle drugačije ne dajem prostor da me dodatno opterećuju. Ipak, svi znamo da u našem društvu nemaju sve žene „privilegiju“ da mogu ovako djelovati, i tek kad svaka žena bude obrazovana-ne u smislu visoke stručne spreme, nego u smislu da je ekonomski nezavisna-moći će neopterećeno djelovati – rekla nam je Savić-Banjac.

U odnosu na našu zemlju, u Holandiji, gdje je Mirna svojevremeno živjela, kao i u svim zemljama Zapada, položaj žena i svih kategorija društva svode se na finansijsku situaciju. Tamnošnje žene su ekonomski nezavisne, a svojim radom sebi mogu obezbijediti osnovnu egzistenciju: stan, hranu ili plaćene račune. Na žalost, mnogobrojne žene u našem društvu su finansijski zavisne i zato “žive”, uslovno rečeno, u disfunkcionalnim porodicama jer nemaju gdje. Trpe nasilje, jer opet nemaju gdje. I fizičko i psihičko. Zajedno sa djecom.  Zato, sve dok se stanje u društvu uopšte ne promijeni na bolje, neće se promijeniti ni položaj žena.

– Ženama koje se žele posvetiti i karijeri i porodici savjetujem da u najbližim traže podršku i pomoć. Sve smo mi sklone da mislimo da sve najbolje možemo uraditi same, ali svaka stresna situacija, svaka žurba ili nespavanje na nas ostavlja posljedice. Žene koje žele da budu ispunjene na svim poljima su generalno sklone tome da prihvataju sve zadatke i obaveze, ali da bismo sačuvale sebe i svoje psihičko i fizičko zdravlje, moramo naučiti zatražiti pomoć ili uslugu i ne stvarati oko sebe okruženje koje i za najbanalnije stvari, poput odlaska u banku da se plate računi, kažu: Ma ona će to odraditi, kad je već u gradu-to joj je čas posla. Od svih tih sitnica najčešće nastaje stres i situacije koje loše utiču na nas, dakle odrediti prioritete i ne raditi sve sama.

zena-sa-stavom
Žena sa stavom, jer… Žena može sve. Foto: Ognjen Crnobrnja

Mirna nam je dala nekoliko savjeta, bila je otvorena i iskrena. Topla. A ne možemo zaboraviti muziku, koja za nju predstavlja posebnu emociju i to “nekada toliko jaku da postoje životne faze kada neku vrstu muzike svjesno izbjegavam.”

– Otkada sam angažovana i u drugim sferama osim u muzici, nemam vremena da se komponovanju posvetim onako kako jedino znam, svim srcem, i zato sam stvaranje ostavila sa strane. Mogu da prevodim i čitam skupštinski materijal u istom danu, mogu da pišem blog i odem na poslovni sastanak, ali za muziku je potrebno mnogo više od slobodnog vremena, sa žalom nam je priznala ova talentovana Banjalučanka. 

A ko je sljedeći sagovornik?

“Za narednu sagovornicu Banjalučanki predlažem Nikolinu Jelisavac, glumicu. Ne poznajem je lično, ali sam je gledala u nekoliko predstava i njena energija je na mene ostavila utisak”, rekla je Mirna Savić-Banjac. 

nikolina-jelisavac
Naša sljedeća sagovornica: Nikolina Jelisavac