Lider banjalučkog pank benda Subversion Dalibor Mrša, pored “prženja” bas gitare vodi advokatsku kancelariju i brižni je otac četvoro djece. Ovo je priča o njemu…

Grupa Subversion nastala je davne 1992. godine, kada je snimila odličan demo snimak, održala par zapaženih koncerata, a zbog ratnih dešavanja uskoro i prestala sa radom. Osnivač benda Dalibor Mrša okačio je tada svoju gitaru o klin, da bi nakon rata završio visoke škole, izgradio advokatsku karijeru, ostvario se kao muž i otac… Ipak, nešto je nedostajalo.

Prelomni momenat za reaktiviranje subverzivne rokenrol priče desio se prije tri godine na porodičnom okupljanju “kod tazbine”, kada se Dalibor nakon dužeg vremena prihvatio bas gitare, osjetio onaj poznati zvuk i odlučio da definitivno nastavi sa muzikom. I, nakon više od dvije decenije hibernacije novi Subversion je rođen! Od 2015. godine bend ponovo vrijedno izvodi probe, snima, održava koncerte…

Na početku razgovora, pitali smo Mršu kako uopšte uspijeva da uskladi obaveze u porodici, na poslu i u bendu?

“Dobro pitanje, hahaha. Kada smo snimili demo prošle godine, moja supruga je imala privilegiju da prva presluša taj snimak. Bila je oduševljena, a moram priznati da sam i ja bio zadovoljan, kroz smijeh nam priča Dalibor Mrša.

Kaže da o muzici i tekstovima razmišlja dok ide na posao, hoda ulicom, druži se s djecom…

“Pjesma počinje od ideje, unutrašnjeg osjećaja. Nekad taj osjećaj počinje kad uzmeš instrument u ruku, nekad je on već prisutan, uglavnom postoji taj okidač, inicijalna kapisla koja sve pokrene.

Advokatura nije ni malo jednostavna. Dovoljno je dnevno obaviti desetak poziva i da je čovjek iscrpljen, jer svako ko treba pravničku pomoć u stvari često treba i običnu ljudsku podršku, niko ne zove advokata iz volje, uglavnom je to od nevolje.

S druge strane i porodične obaveze su itekako zahtjevne, ali znaš kako, ne znam da li ima nešto ljepše u ovom svijetu od dječijeg osmijeha.”

Trenutnu postavu grupe Subversion čine Dalibor Mrša, bas i vokal, Borko Stajčić koji svira gitaru i pjeva prateće vokale i Damir Marjanović-Šaba za bubnjevima. Od prvobitnog alternativnog noise benda, sadašnji zvuk je mnogo jasnije izražen, sa žešćim i energičnijim tonovima u kojima se susreću punk, rock, metal, noise i core, sa ponegdje izraženim alternativnim elementima. Svoju muziku definišu kao heavy noise punk.

subversion band

“Snimili smo novi demo sa četiri nove pjesme prošle godine, a sa pomenutim snimcima bend se plasirao u finale Banjalučke gitarijade koja je održana u julu 2016. godine. Od tada je bend imao niz nastupa uglavnom u Banjaluci, a sigurno najznačajniji je nastup 4. marta ove godine u banjalučkom Jelen pubu, kada smo nastupali sa grupom Saša 21 koju predvodi legendarni gitarista Kud Idijota Saša Veruda.

Kako i Sale kaže, koncert je premašio sva očekivanja za oba benda, a posebno mi je ostalo u sjećanju izvođenje naše pjesme ‘Ukus novog vremena’, koju smo prvi put izveči pred banjalučkom publikom koja ju je odmah prihvatila i počela je pjevati s nama riječi refrena pjesme.”

Mrša kaže da su utisci nakon nastupa sa bendom legendarnog Saše Verude veoma pozitivni, kao i da je bio zbunjen Saletovom jednostavnošću i njegovom pristupačnošću.

“Ipak se radi o čovjeku koji je preko 30 godina na muzičkoj sceni i koji je u okviru “Idijota” vladao punk rock scenom isto toliko godina, a koji se sada sa novim bendom nalazi na novom početku. Vrlo otvoreno mi je pričao o tim novim počecima, budućim planovima, teškoćama s kojima se susreće i s kojima se susretao u toku funkcionisanja Idijota. Sve je to na mene ostavilo izuzetno pozitivan utisak.

Saletova poimanja muzike i uopšte svega o čemu inteligentan čovjek razmišlja su me oduševila. Takođe, dao nam je kao bendu niz vrlo korisnih savjeta, sva njegova filozofija muziciranja se sastoji u ‘ukusu i mjeri’, dakle, sve treba da je dozirano onoliko koliko treba da bi doprlo ne samo do ušiju već i do srca slušalaca.

Vještina sviranja gitare i uopšte bilo kojeg instrumenta u bendu nije u činjenici da se neko konstatno dokazuje dugim solažama, kada je recimo u pitanju gitara, već upravo mjerom i ukusom u svemu tome.”

Mrša kaže da je njegova grupa trenutno fokusirana na autorske pjesme, ali da nigdje ne žure.

“Želimo da ih dotjeramo na onaj nivo kako smo opisali svoju muziku, znači heavy noise punk, i vjerujem da će ono što ponudimo publici biti interesantnije od dosadašnjeg, premda su kritike i do sada bile pozitivne, ali čovjek bi trebalo da teži boljem.

Pjesme su nam brže, energičnije, bučnije, ali i melodičnije. Jedan od savjeta Saleta Verude je upravo bio taj – durske vesele pjesme – manje solaža – kratko i konkretno, brzo i direktno.”

O trenutnoj muzici koju sluša i bendovima koji su mu interesantni, on kaže…

Kako god da okrenem vraćam se na svoje izvore, a to je punk. Interesantan mi je beogradski bend Repetitor, a mogu ti reći da mi je Saša 21 isprva bio razočarenje, ali nakon nastupa u Jelenu i pažljivijeg slušanja njihove prve ploče bend mi je privukao pažnju, naročito nove pjesme.

I dalje vrlo rado slušam ono što sam slušao nekada – Husker Du, Dead Kennedys, No Means No… Ono što me je proželo kao tinejdžera je ostalo i dalje u mome fokusu, tako da rado slušam Kud Idijote, KBO, Disciplinu, a što se tiče stranaca, Dinosaur Jr recimo – starci i dalje dobro praše”.

Na kraju razgovora, zamolili smo Dalibora Mršu da nam kaže svoje mišljenje o trenutnoj banjalučkoj muzičkoj sceni i koje bi bendove iz Banjaluke izdvojio.

“Izdvojio bih Sopot, a interesantni su mi i Ispad, LSD (Logic System Disorder), Spidfrik… Izdvojio bih svakako i Subversion (smijeh).

Mi nemamo više prave prostore za nastupe. Sjećam se našeg vremena i Sebastijana i Mjuzik hola, danas takva mjesta gotovo da ne postoje. Nisam siguran da li će KSB opravdati taj nivo. S druge strane, gazde kafića i pubova nastupe gledaju isključivo kroz prizmu zarade, rijetki su izuzeci. Takođe, u svemu tome je kod nekih prisutna ogromna doza neozbiljosti.

Reći ću ti samo da sam imao dogovor za nastup u BL KSET-u, okvirno je bio dogovoren nastup za februar ove godine, ali iz meni nepozantih razloga, organizator se više nikada nije javio na pozive, poruke, mailove… Ja nisam naučio na takav vid komunikacije.

Sve u svemu, nije jednostavno, ali mi ovo radimo iz ljubavi prema muzici, iz želje da ispoljimo kreativnost i da uljepšamo svijet vedrim tonovima. Kome se sviđa neka uživa u tome, kome ne, ne, o ukusima se svakako ne raspravlja, ali svakako treba dati šansu bendovima da se iskažu.

Gitarijada je bila dobar pokušaj u tom smislu, slijedi nam Demofest, vidjećemo kako će se stvari dešavati. Do tada mi vježbamo i pripremamo se za ulazak u studio.”

Nema šta, želimo Mrši i njegovom bendu što više dobrih pjesama, energičnih svirki, i naravno – rokenrol potomaka… 🙂

(Mondo)