zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na Univerzitetskom kliničkom centru RS, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Spermiji mimo direktnog kontakta

1. Pitanje: Poštovani, nedavno sam imala tzv. peting sa dečkom. Oboje smo bili u donjem vešu koje se nakon nekog vremena navlažilo, ali nije bilo svršavanja, pa ni ejakulacije. Zanima me postoje li spermiji u toj predejakulacijskoj tekućini i mogu li oni proći sloj donjeg veša jer nije bilo direktnog kontakta? Inače, nisam ni sa kim spavala i zanima me postoji li ikakva šansa da ostanem trudna? Unaprijed hvala, K. Š. (22)

Odgovor: Spermatozoidi postoje u pomenutoj tečnosti, ali u dosta malom broju. Uzimajući u obzir da ste djevica, kao i da je bio sloj tkanine između spermatozoida i vagine, može se reći da su šanse za trudnoću gotovo nikakve, jer je, između ostalog, spermatozoidima potrebna i tečna sredina da bi ostali aktivni na putu do jajne ćelije.

Seks sa dva partnera

2. Pitanje: Koliko žive spermatozoidi u tijelu žene? Ako je djevojka ili žena imala seks sa dva partnera; sa prvim samo jedan seksualan odnos, sa drugim sve vrijeme prije prvog, i poslije odnosa sa prvim partnerom. Da li žena može ostati trudna sa prvim partnerom, ako nije bilo ovulacije tj. ovulacija se javila 12 dana nakon seksa s njim?  I. (18)

Odgovor: Spermatozoidi mogu da prežive pet do sedam dana unutar reproduktivnih organa žene, a jajna ćelija otprilike 24 sata. Sad, po logici stvari, ne biste mogli trudni ostati da je to sve kako ste i napisali. Ne znam samo kako možete sa sigurnošću znati kada ovulirate, jer je to događaj koji zna da „šeta“ od ciklusa do ciklusa, a i metode koje su dostupne opštoj populaciji za utvrđivanje iste su prilično nepouzdane. Uzima se da ovulacija nastupa otprilike četrnaest dana prije sljedeće menstruacije. Ovo znači da žene koje redovno dobijaju na, recimo, 34. dan, ovuliraju dvadesetog dana ciklusa, itd. Pošto ovo vjerovatno nije slučaj sa Vama, a i da jeste,  znam da se ovulacije mogu desiti i prilično rano, mogu samo reći da postoji mogućnost trudnoće, kao i u bilo kom drugom dijelu ciklusa, samo su šanse daleko manje nego kada se odnos desi u danima neposredno prije i poslije ovulacije. I na kraju, ako do trudnoće dođe, odgovor na pitanje ko je otac možete dobiti u nekim laboratorijama koje imaju mogućnost DNK analize u toku trudnoće, ili pričekati da se dijete rodi, pa vidjeti na koga više liči.

Prenos infekcije preko hlača koje nose dvije osobe?

3. Pitanje: Poštovani doktore! Molim Vas da mi odgovorite da li je moguće prenijeti gljivičnu infekciju ili na primjer bijelo pranje preko iste odjeće, ako dijeliš hlače sa nekim?! Unaprijed hvala! SN

Odgovor: Ukratko, moguć je prenos uzročnika infekcija. Treba napomenuti još i ovo-zavisno od osoba sa kojima dijelite odjeću, moguće je prenijeti i neke od ozbiljnijih infekcija, a ne samo gljivice, ili bijelo pranje koje spominjete.

Nakon terapije bolovi u predjelu jednjaka i ždrijela

4. Pitanje: Poštovani, imala sam folikularne ciste na jajnicima. Na svu sreću sve se dobro završilo, ali uz obilnu terapiju. Naime, koristila sam Doksiciklin, Chymoral, Femisan A i čaj od hajdučke trave, nadzemnog dijela rusovače i čaj od vrkute. Sada mi se javila bol u grudnom košu, na desnoj strani. Bila sam i kod doktora opšte medicine, svi nalazi su u najboljem redu. Ali, raspitivala sam se i kod svoga drugog ginekologa i kod porodične doktorke da postoji mogućnost da je Doksiciklin izazvao nadražaj jednjaka i ždrijela, jer me boli kada konzumiram hranu i piće. Interesuje me Vaše mišljenje. Hvala
unaprijed! L.B. (20)

Odgovor: Doksiciklin je poznat po tome da može izazivati različite gastrointestinalne smetnje u toku korištenja, pogotovo ako se uzima u dužem vremenskom periodu, kao što je vjerovatno i bilo u vašem slučaju, ili ako se ne uzima na preporučeni način. Ove tegobe najčešće prođu po završetku terapije, s tim da se ponekad mogu zadržati i nekoliko nedjelja. Ukoliko smetnje ne prođu i nakon mjesec dana, možete otići na gastroskopiju, prilikom koje će se steći jasan uvid u stanje jednjaka i želuca.