zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na Univerzitetskom kliničkom centru RS, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

IMAM LI RAZLOGA ZA BRIGU?!

1.Pitanje: Poštovani, zanima me kolike su šanse za trudnoću prilikom odnosa bez kontracepcije, iako sperma nije dospjela do vagine. Odnos je bio tri-četiri dana poslije menstruacije. Imam li razloga za brigu? Unaprijed hvala. BL

Odgovor: Nemate razloga za brigu, jer nemate šanse da ostanete u drugom stanju, ako se sve dogodilo kada i kako navodite.

SEKSUALAN ODNOS UBRZO NAKON PORODA – DA LI SAM TRUDNA?!

2. Pitanje: Poštovani, pitanje je možda glupo, jer znam da mogućnost vjerovatno postoji, ali voljela bih da čujem riječ stručnjaka. Naime, imala sam seksualan odnos s mužem 34 dana nakon porođaja. Bezveze mi je da Vam kažem bilo šta kako i zbog čega je došlo do toga, osim da je bio trenutak nesmotrenosti, zaborava i vjerovatno navike zbog perioda iz trudnoće, otišli smo do kraja. Ne znam šta drugo da kažem, znam da je glupo, ali povratka nema.

Pitanje za Vas je, kolika je mogućnost da je došlo do začeća? Menstruaciju još nisam dobila, dojim bebu. Kontrolu kod ginekologa imam za 10 dana, da li će biti moguće vidjeti na ultrazvuku da li je došlo do začeća ili nije? Svakako, ne bih nikad prekinula trudnoću, ali voljela bih da znam, stalno mislim o tome. Hvala unaprijed. Dragana (28)

Odgovor: Mogućnost da ste zatrudnili poslije tog jednog odnosa je vrlo mala, gotovo nikakva. Menstruacija se, statistički, najranije dobije po isteku dva mjeseca od poroda, što bi značilo da je ovulacija nastupila nekih mjesec i po nakon istog. Budući da nije prošlo toliko vremena, a i tih prvih nekoliko ciklusa znaju često biti anovulatorni, smatram da trudnoće neće biti. 

S druge strane, trudnoća, i ako postoji, neće se vidjeti tako rano na pregledu. Ako iz nekog razloga ne možete čekati nekoliko nedjelja da eventualna trudnoća postane jasno vidljiva na ultrazvučnom pregledu, uradite Beta HCG u nekoj od laboratorija, i riješite se dileme.

RANICE U UNUTRAŠNJEM DIJELU STIDNIH USANA

3. Pitanje: Poštovani, od prije dva mjeseca su mi se počele javljati ranice na unutrašnjosti stidnih usana koje svrbe i krvare. Ponekad sve uspijem sanirati upotrebom bebi kreme ali to je kratkotrajno i ne pomaže uvijek. Stavljala sam obloge od po 15 minuta od acidi borici koje su nekada smirivale  sluznicu, a nekada bi pojačavale nadraženost. 

Liječila sam vaginalnu kandidu upotrebom oralnih antimikotika i krema po savjetu ginekologa i dermatovenerologa uz još uvijek prisutnu antikandida dijetu.

Samo da napomenem i to da sam operisala štitnu žlijezdu i da je urađena totalna tiroidektomija uz nadomjestak hormona supstitucionom terapijom. Molim  Vas za pomoć, da mi kažete zašto mi se javlja iritacija ,svrab i krvarenje sluznice ? Šta bi od nalaza trebalo da odradim i kome još da se obratim za pomoć da se vratim normalnom životu. Marta (37)

Odgovor: Sve ono na šta se može posumnjati, ili liječiti, vi ste već prošli. Problem koji opisujete gotovo sigurno je povezan sa gljivičnom infekcijom. One znaju biti prilično dugotrajne u nekim slučajevima, na sreću rijetkim, i tada ne preostaje ništa drugo nego biti podjednako uporan u liječenju, i mijenjanju određenih životnih navika, prvenstveno prehrambenih, pa i higijenskih. Pošto ste napisali da ste na antikandida dijeti, mogu vam savjetovati da se nastavite pridržavati preporuka koje ona podrazumijeva, i rezultati, uz terapiju, neće izostati. Pod terapijom mislim na lokalnu terapiju, a ne sistemsku, jer ne navodite nikakve druge probleme osim lokalnih.

Isto tako, ako imate partnera, i on će morati koristiti antigljivičnu terapiju, jer je vrlo moguće da se infekcija iznova vraća vama tim putem.

ODNOSI BEZ ZAŠTITE, NEMA TRUDNOĆE

4. Pitanje: Poštovani, imam pitanje za Vas. Muž i ja, već skoro dvije godine imamo odnose bez zaštite, a jedini vid zaštite je bilo kada sam ja pila tablete četiri mjeseca i to je sve. Pri svakom odnosu se nismo pazili ni u čemu, jedino što nismo spavali kada su meni bili plodni dani. Kako je moguće da do sada nisam ostala u drugom stanju? Hvala, pozdrav IS (24)

Odgovor: Nisam siguran da li je došlo greške u pisanju, koja prilično mijenja smisao pitanja, pa ću odgovoriti na dva načina.

Prvo, ako ste zaista sa odnosima preskakali plodne dane, trebali biste prestati sa takvom praksom, jer se ne zovu tako bez razloga.

Druga mogućnost, koja je vjerovatnija, jeste ta da ih niste preskakali, i u tom slučaju se trebate obratiti nekom od ginekologa koji se bavi sterilitetom. Preporuka je da po isteku godinu dana bez trudnoće, treba ići u pravcu ozbiljne dijagnostike, i eventualne terapije uzroka zbog kojih je to tako.