zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na Univerzitetskom kliničkom centru RS, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu redakcija@banjalucanke.com

TUMAČENJE NALAZA

1.Pitanje: Poštovani,  bila sam na pregledu kod ginekologa, na nalazu piše:

In spekulo: PVU cilindričan, održan, SMU poprečnog oblika sa uskom E.

Uzeti su brisevi PAPA i VS, kako i na hlamidiju, mikosplasmu, ureaplasmu, te vaginalni i cervikalni brisovi.

Ako možete da mi pojasnite nalaz. S poštovanjem, M.Š.

Odgovor: Radi se o uslovno urednom nalazu, s tim da treba redovno pratiti kako se razvija eritroplakija (E u nalazu). PVU je portio vaginalis uteri, ili dio grlića materice koji se nalazi u vagini. SMU je spoljašnje materično ušće, tj. ušće kanala grlića materice, koje se nalazi u vagini. Skraćenice pomažu doktorima u svakodnevnom radu, što se brzine pisanja tiče, mada počesto znaju zbunjivati pacijente.

DA LI JE MOGUĆA TRUDNOĆA?

2. Pitanje: Poštovanje, moje pitanje je sljedeće: posljednju menstruaciju sam imala 12. novembra, a nezaštićen odnos 18. novembra. Menstruaciju dobijam na 26 dana. Mene zanima da li je moguća trudnoća?! Za sada me boli doljni dio leđa, predveče imam temperaturu 37.1, stalno sam gladna, hoću i slatko i slano, malo me boli želudac, kao da se žari, a bole me i grudi od 23. novembra, a inače me nikada ne bole kada treba da dobijem. Hvala na odgovoru. BB

Odgovor: Moguća je trudnoća, jer su opisane trudnoće kao posljedica odnosa u bilo kom periodu menstrualnog ciklusa. Naravno, treba znati da je vjerovatnoća najveća kada se odnos, ili odnosi, dese u periodu oko ovulacija, i što je odnos dalje od toga, šanse su sve manje i manje.

Dakle, pošto šansa postoji, da biste riješili nedoumicu, uradite u nekoj laboratoriji beta HCG iz krvi. To je hormon specifičan za trudnoću, i kada se rezultat dobije, ne ostavlja mjesta ni najmanjoj sumnji.

KRVARENJE NAKON PORODA

3.Pitanje: Poštovani, željela bih da Vam postavim pitanje vezano za korištenje određenih medikamenata koji bi smanjili količinu krvarenja prilikom menstruacije nakon porođaja.

Naime, nakon četiri mjeseca poslije porođaja uspostavio se menstruacioni ciklus, međutim sama menstruacija (krvarenje ) traje nešto duže od uobičajenog (i do deset dana, s tim da posljednjih dana nije oblino već onako “cirka” ali nikako da prestane) i prvih dana je prilično obilno.

Sada je već riječ o trećoj menstruaciji ( ciklus 28 dana)  nakon poroda sa prilično obilnim krvarenjem prvih dana ( četiri ili pet) koje bih željela da smanjim na neki način kapima ili tabletama ako je takvo nešto preporučljivo. Na tržištu lijekova nude se razne kapi ili tablete poput methylergometrina za sužavanje materice što bi trebalo da smanji krvarenje, ali bih Vas htjela da pitam za savjet koliko bi korištenje takvih lijekova moglo biti štetno za organizam.

Voljela bih da smanjim količinu krvarenja u menstracinom ciklusu s obzirom da je ranije bio uredan i krvarenje je trajalo do sedam dana; prvih dva do tri dana bi bilo umjereno obilno, kasnije manje u prestanku. Molim za savjet i unaprijed se zahvaljujem na odgovoru. D. S.

Odgovor: Ne možete na takav način smanjiti krvarenje, jer je ono prisutno dok god ima sluzokože materice koja treba da se odljušti. Ergometrin i slične supstance djeluju tako što kontrahuju matericu, i vrlo malo bi imale željenog efekta. Ono što možete uraditi, jeste da razmislite o kontraceptivnim pilulama, ili o spirali sa hormonskim punjenjem (Mirena). One u većini slučajeva smanje obilnost i trajanje krvarenja, a u nekim čak dovedu i do potpunog izostanka istog.

RANICE NA GRLIĆU MATERICE

4.Pitanje: Poštovani, ako možete malo više da me uputite o ranicama na grliću materice, njeno liječenje i da li može uzrokovati
vanmestrualna “krvarenja” (krvav iscjedak). Papa nalaz stigao je prije nekoliko dana – negativan; 3. stepen cistoce i fungi.

Cervikalni brisevi (prošle godine) – uredni; hormoni – uredni; torch – uredan; UZV – uredan; ciklusi – uredni, a ja i dalje skoro svaki mjesec imam vanmenstrualna krvarenja ili iscjedak. Pretežno se pojavljuju uz ovulaciju i traju pet, šest dana. Ali, sada je već osmi dan da imam krvav iscjedak (tragovi na papiru), a uz to trenutno stavljam Macmiror vaginalete. Predložena mi je kolposkopija zbog negativnog joda prilikom pregleda. Sve što pročitam vuče na rak grlića materice, ali kako može, ako mi je PAPA oduvijek uredan bio i sada je.

Planiram trudnoću, a ranicu imam od 2013. godine. Pozdrav, J.P. (23)

Odgovor: Ako imate bilo kakve sumnje u rezultat PAPA testa, savjet je da uradite kolposkopiju i biopsiju grlića. Ranica, kako se narodski kaže, u većini slučajeva nije rak, ali nekada može da dovede do njega, ako se ne prati ili tretira na vrijeme. Simptomi takvih promjena su nespecifični, poput čestih upala (bijelo pranje), pojačanog sekreta, ili sukrvice poslije odnosa.

PAPA test nije tačan uvijek, i smatra se da je njegova senzitivnost oko 80 do 85 odsto. Ovo znači da možete dobiti uredan nalaz, a da imate problem. Zbog toga se savjetuje ovo što sam već napisao, pa kada se dobije nalaz biopsije, imaćete jasnu sliku o čemu se radi.

U zavisnosti od rezultata iste, može se savjetovati dalje redovno praćenje, ili uklanjanje promjene.