zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na Univerzitetskom kliničkom centru RS, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu redakcija@banjalucanke.com

TRUDNOĆA U MENOPAUZI

1.Pitanje: Poštovani, već dvije godine nemam ciklus, a moja doktorka mi je potvrdila da sam ušla u klimaks što i moji simptomi potvrđuju. Zanima me da li mogu ostati u drugom stanju ako ne koristim nikakvu zaštitu?! Moja doktorka kaže da su šanse nikakve, ali ja se ipak bojim; samim ne dobijanjem ciklusa kako znati da li je došlo do začeća ili ne?! Unaprijed hvala. ZD (46)

Odgovor: Ne možete ostati u drugom stanju ako ste u klimaksu, tj. ako ste ušli u menopauzu. Pored izostanka menstrualnog krvarenja, menopauza se jednostavno dokazuje vrijednostima određenih hormona, tako da imate i tu opciju. Ako hormoni pokažu da ste u menopauzi, tj. da jajnici više ne funkcionišu, šanse za trudnoću su ravne nuli.

PRIRODAN POROD NAKON DVA CARSKA REZA

2. Pitanje: Poštovanje, voljela bih da čujem i Vaše mišljenje:

Interesuje me da li mogu da se porodim prirodnim putem nakon dvije sekcije i da li postoji i koliki je rizik od rupture materice?

U martu 2011. godine, nakon 14 sati pokušavanja da rodim na prirodan način, otvorila sam se svega dva prsta, bila sam na indukciji, doktorka mi je probušila vodenjak i na kraju sam se porodila carskim rezom. Beba je bila krupnija – 4 kg i 54 cm.

Ubrzo nakon toga, ostajem opet trudna i nakon 16 mjeseci carskim rezom rađam drugu bebu.

Sada sam u trećoj trudnoći, termin mi je krajem februara i prošlo je skoro 3,5 godine od posljednje sekcije, a sve trudnoće su mi bile uredne. Da li da pokušam prirodno da se porodim? I da li biste Vi pristali da porodite na prirodan način trudnicu u ovakvoj situaciji?  Pozdrav, Jelena (33)

Odgovor: Postoji mogućnost da se porodite prirodnim putem, ali vam to ne bih savjetovao. Takav porod bi trajao dosta duže od uobičajenog, i to uz uslov da ne dođe do pucanja vodenjaka prije samog kraja. Vodenjak se ne prokida kao i obično, jer dok on stoji, ne može doći do rupture materice. Zato i sam porod traje dugo. Pošto su takve situacije prilično rijetke, i vodenjaci obično pucaju sami negdje na pola dilatacije, i sam nastavak poroda je rizičan. Ovo sve vrijedi uz još jedan uslov, a to je da je rez na materici srastao uredno, i da nije došlo do raslojavanja mišićnih vlakana i prije nego što trudnica osjeti bilo kakve bolove. Nerijetko se dešava da prilikom carskog reza vidimo da su se mišićna vlakna raslojila, i da kosa bebe prosijava kroz par opni(vodenjak je jedna od njih), kod trudnica koje dolaze na dogovoreni carski rez, bez bolova. Ovo spominjem da bih pojasnio šta se može desiti u slučaju da je takva žena ušla u prirodan porod- po prsnuću vodenjaka kontrakcije bi dovele do još većeg razilaženja mišića, tj. do rupture materice, prilikom koje glava(ili neki drugi dio bebe) prolazi kroz matericu u trbušnu duplju, kidajući krvne sudove materice, odvajajući posteljicu od materice, i sl. Sve su ovo razlozi zbog kojih se ne preporučuje prirodan porod poslije dva carska reza. Naravno, vi možete zahtijevati prirodan porod, ali taj zahtjev neće značiti da će se isti tako i završiti.

BORBA SA INFEKCIJOM, DVA STRUČNA MIŠLJENJA

3.Pitanje: Poštovani, do sada nisam rađala, niti sam bila u drugom stanju, a seksualno sam aktivna. Već dva mjeseca se borim sa infekcijom. Otišla sam prije dva mjeseca ginekologu koji mi je uzeo bris i rekao da imam kombinovanu gljivičnui bakterijsku infekciju i dao Polyginax. Kako mi nije bilo bolje, uzela sam i Canesten, ali mi je i dalje bila prisutna infekcija. Otišla sam, zatim drugom ginekologu privatno, i on mi je rekao da je u pitanju „tipična kandida“ i dao Geomistin i Nistatin za narednih 15 dana. U pola terapije Nistatinom, dobila sam menstrauciju, a nakon prolaza, nastavila sam terapiju do kraja. Više nisam imala simptome, ni bolan odnos, ostao je samo iscjedak na gaćicama, pa sam otišla na kontrolu ovom prvom ginekologu (državnom). On mi je običnim pregledom ustanovio upalu jajnika (bez ultrazvuka i briseva) i dao Cefaleksin i Neopenotran. Zanima me da li je moguće tako ustanoviti upalu jajnika? Da li mi ova terapija može naštetiti i da li upala jajnika može da ima uticaj na to da kasnije ne mogu ostati trudna?

Takođe, imam policističan desni jajnik pa  ga uvijek na dodir osjetim i na tom pregledu ginekolog mi je pipao s desne strane i boljelo me malo, a sa lijeve nimalo. Na osnovu toga je možda zaključio da je upala?! Stvarno ne znam šta da radim; šta mi preporučujete da uradim kada završim terapiju? Izvinjavam se na dugačkoj poruci. Papa test rađen je prije mjesec dana, uredan je. Lijep pozdrav. S. N. (24)

Odgovor: Vi u osnovi nemate neki ozbiljan problem. Ako je poslije terapije ostao samo iscjedak na vešu, možete još uraditi cervikalni bris, jer takve znakove često daje hronična upala grlića materice.

Što se upale jajnika tiče, ne može se dijagnostikovati bez osnovnih laboratorijskih nalaza, uz prisustvo bola jednostrano, ili obostrano.

Bolnost u predjelu jajnika može biti posljedica i nekih drugih stanja, a ne samo upale. Dalje, dugotrajne, ponavljane, tzv. hronične upale jajnika mogu dati probleme sa zatrudnjivanjem,  primarno zato što dovode do zapušenosti jajovoda. Neke od najčešćih uzročnika (Hlamidija, Ureaplazma) se otkriva cervikalnim brisom, koji sam već spomenuo, pa i zbog toga vam savjetujem da uradite te briseve. Ako oni budu čisti, nemate razloga za brigu.

OVULACIJA U PERIODU MENSTRUACIJE

4.Pitanje: Pozdrav! Na Vašim prethodnim odgovorima čitala sam da se ovulacija i plodni dani mogu poklopiti sa menstrualnim ciklusom te da u tom slučaju nije preporučljivo oslanjati se na plodne dane i izbjegavanje odnosa u tom periodu. Zanima me da li se samo u posebnim slučajevima ovulacija i menstruacija poklope (ili eventualno da se ovulacija ne desi 14. dan, te da su plodni dani oko 14. dana) ili se to može desiti svima? Ovo pitam zato što sam na većini sajtova čitala da su šanse za trudnoću minimalne prilikom neplodnih dana, te se u budućnosti želim oslanjati na to kao način zaštite uz prekinuti snošaj. Hvala, Anja (20)

Odgovor: Vrlo rijetko se desi da ovulacija nastupi dok traje menstrualno krvarenje, ali se to spominje kada neko kaže da je nešto (ostanak u drugom stanju) u medicini nemoguće. Ništa nije nemoguće, s tim da su takve situacije po učestalosti na nivou statističke greške.

Treba, s druge strane, spomenuti i to da je procenat ostanka u drugom stanju kod savršeno zdravih parova, po ciklusu nekih 35 do 40 odsto. Ovo znači da će od 100 parova, koji imaju redovne odnose, u toku jednog menstrualnog ciklusa zatrudniti njih 35 do 40, i tako dalje, sa svakim ciklusom je procenat isti, akumulirajući se sa prolaskom vremena.

Najveće šanse su, naravno, u tih nekoliko dana prije i poslije ovulacije. Vi, ako čete se oslanjati na plodne dane, morate znati kada ovulirate (otprilike, u par dana), i uzeti nekoliko dana prije, i nekoliko dana poslije, računajući ih kao plodne. Ako uzmete tri dana, to bi značilo da imate sedam dana sredinom ciklusa u kojima se trebate čuvati trudnoće. Ako uzmete četiri, imaćete devet dana, itd, što više dana uzmete, manje su šanse da će do trudnoće doći.