zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na Univerzitetskom kliničkom centru RS, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu redakcija@banjalucanke.com

ZAŠTITA UPRKOS UGRAĐENOJ SPIRALI

1. Pitanje: Poštovani, ugradila sam bakrenu spiralu. Da li odnosi u plodnim danima trebaju dodatnu zaštitu? Hvala, Jelena (32)

Odgovor: Generalno govoreći, ne trebate, jer je statistički gledano efikasnost spirale takva da će od sto žena koje koriste spiralu, manje od jedne zatrudniti. Ako vam ovakva statistika nije prihvatljiva, možete koristiti i neko drugo kontracepcijsko sredstvo kao dodatnu zaštitu, poput kondoma. Kondom je dobar izbor i inače, pošto ne djeluje samo kao kontraceptiv, već i sprečava širenje određenoh infekcija, i polno prenosivih bolesti.

TUMAČENJE NALAZA

2. Pitanje: Poštovani, bila bih vam jako zahvalna na tumačenju nalaza:

Papa: CIN i (abnormalne stanice);
Colposcopia: orificium sa manjom ectopiom, na gornjoj usni diskretna
leukoplaki Schyler poz.

Preporuka: odstraniti viđene promjene uz PH verifikaciju ili praćenje. M. Đ. (25)

Odgovor: Ovo CIN i mislim da je u stavri CIN I (jedan), i označava prvi stadij u kome se promijenjene ćelije grlića materice mogu naći. Postoje još ll i lll. Pretpostavljam da je promjena takva, da se ginekolog odlučio da predloži dvije opcije – uklanjanje ili praćenje. Da sada ne bih ulazio u elaboraciju kakve promjene, po izgledu i lokalizaciji, se tretiraju na koje načine, u zavisnosti od starosti žene, mislim da se trebate odlučiti za jednu od ponuđenih opcija. Pratiti se može do dvije godine, i u tom periodu priličan broj tih promjena se povuče.

Onaj manji dio progredira u viši stadij (CIN ll, CIN lll), koji zahtijeva operativno uklanjanje. I taj viši stadij nije nešto oko čega se treba pretjerano brinuti, jer se uspješno rješava operativnim uklanjanjem. Uklanjanje u vašem slučaju podrazumijeva LOOP eksciziju, prilikom koje se tankom omčicom kroz koju prolazi struja skine dio grlića na kojem se promjena nalazi, i šalje na definitivnu patohistološku dijagnostiku.

PROBLEMI NAKON PORODA

3. Pitanje: Poštovani, porodila sam se krajem jula ove godine. Beba je bila velika, porođaj je kratko trajao, jer koliko god da sam bila dovoljno otvorena, toliko je porođaj ubrzan fizičkim pritiskom doktora na stomak. Kasnije sam kroz priču sestrica čula “ruptura grlića”, ali sam imala masnice na desnoj strani rebara i nisam normalno legla na leđa narednih mjesec dana. Ne ponovilo se!

Nakon izlaska iz bolnice, osjećala sam se dobro, konci izvađeni na vrijeme, rana super zarasla. Ali, problem je nastao kad sam nedugo zatim dobila užasnu prehladu. Iako sam pila antibiotike i sirupe, mnogo, mnogo sam se naprezala prilikom kašlja i cišćenja nosa, toliko da sam osjetila da se nešto čudno dešava.

Počeo je osjećaj zatezanja “nadole” prilikom malo dužeg stajanja, a i fizički ulaz u vaginu je izgledao drugačije. Moj doktor je već bio na godišnjem odmoru. Kada se vratio, odmah sam otišla na pregled, rekao je da nemam prolaps, već da je to poluloptasto što ja vidim na ulazu u vaginu, ustvari zadnji zid vagine, jer je pritišće debelo crijevo.

Pitao me za probavu i iskritikovao što nisam pila sirup za kašalj (iako jesam). Preporučio Kegelove vježbe i to je to.

Zanima me da li će one pomoći da se stanje normalizuje, jer iako ih radim, ne vidim pomaka i plaši me šta kad odem na posao, ako ne mogu duže stajati ni hodati, a da ubrzo ne osjetim taj osjećaj vuče “nadole” i čudnog pritiska? Da li postoji još neko rješenje za ovakav problem? Imam 28 godina i ovo mi je bilo prvo dijete. Probava mi je uredna, i bila je odlična odmah nakon poroda, kilaža mi je normalna, ako to nešto znači…

Ako je pitanje preopširno, molim Vas da mi odgovorite na ovu adresu, kako ne bi bilo problema sa objavljivanjem. Izvinjavam se na ovolikom mejlu, ali sve je u nadi da ću pronaći neko rješenje za ovaj problem. Hvala unaprijed i srdačan pozdrav! D.J. (28)

Odgovor: Kod vas je vjerovatno došlo do popuštanja zadnjeg zida vagine (mišića koji daju potporu vagini i materici), kao posljedica prolaska bebe kroz porođajni kanal, prilikom kojeg dolazi do razilaženja mišićnih vlakana. Porod sam po sebi je svojevrsna trauma za navedeni kanal, i to kako će se on vratiti u prvobitno stanje zavisi od konstitucije, građe, ili što bi narod rekao, genetike. U većini slučajeva veze koje drže matericu na predviđenom  mjestu se vrate u prvobitno stanje bez problema, kao i mišići koji čine tzv.  karlično dno. Samim tim vraćanjem se uspostavlja normalna statika genitalnih organa, kao i susjednih, poput rektuma i mokraćnog mjehura. Manji broj žena ostane sa određenim posljedicama, koje mogu da daju određene probleme u funkcionisanju pomenutih organa.

Budući da je ginekolog rekao da nije u pritanju prolaps (spuštanje materice), vjerovatno se radi o ovome što sam na početku napisao (rectocele). Rektokele se uspješno saniraju manjim operativnim zahvatom, i ako se bude moralo operisati, nema razloga za zabrinutost. Postoji mogućnost i da se promjena povuče s vremenom, tako da sa operacijom ne treba žuriti, posebno zato što nemate nekoh jasnih tegoba. U narednom periodu radite Kegelove vježbe, i pratite situaciju, uz periodične konsultacije sa ginekologom.

BOLOVI NAKON POLNOG ODNOSA

4. Pitanje: Poštovani, sa dečkom godinu i nešto prakticiram metodu prekinutog snošaja. Zadnji ginekološki pregled je bio 26. septembra, gdje mi napravljen i ultrazvuk i pregled. Sve je bilo u redu.

Međutim, 26. novembra smo imali polni odnos i na lijevoj strani, (ja bih rekla po osjećaju, u području jajnika), osjetila sam neopisivu tupu bol u tom predjelu. Nakon polnog odnosa mene je i dalje boljelo, cijelo prijepodne i naredni dan. Ali sljedeći dan me bolio i donji dio leđa i osjećala sam bol u donjem dijelu trbuha. Na trenutke sam imala toliko izražene bolove da sam se jedva pomakla (digla sa stolice, hodala itd).

Novembra 28.  je bilo sve u redu. 29.11. me je opet tokom polnog odnosa boljelo i ista ta bol i na istom mjestu i sutradan me boljelo na trenutke, te sam imala “pritisak” u donjem dijelu trbuha.

Možete li mi nešto više reći o tome, ili preporučujete da posjetim ginekologa, bez obzira što je 26. septembra bilo sve u redu?

Napominjem, da nikada prije nisam imala apsolutno nikakve probleme ni bolove kod polnog odnosa, niti sam ikada bolovala od bilo koje polne bolesti. Posljednja menstruacija je bila 7. novembra. D.B. (24)

Odgovor: Ta vrsta bola se može doživjeti prilikom odnosa u periodu oko ovulacije. U tom slučaju ne bi trebala da traje dugo, nekoliko dana maksimalno. Ako traje duže od toga, i ako nije periovulatorni period u pitanju, trebate otići na ginekološki pregled.

Na pregledu se treba obratiti pažnja na dvije stvari – prva je da je ultrazvučno sve u redu, tj. da eventualno nije došlo do stvaranja ciste na nekom od jajnika, a druga da se ne radi o upali jajnika. Na eventualnu upalu jajnika može ukazati bolnost pri bimanuelnom pregledu, te se u tom slučaju savjetuje uraditi krvna slika, CRP, kao i cervikalni brisevi na Hlamidiju, Ureaplazmu, i Mikoplazmu, kao i bakteriološki bris.